Öncekiler Sonrakiler

SORU VE CEVAPLI TÜRKİYE'DE VİZE UYGULAMALARI

Türkiye’ye girebilmek için vize zorunlu mudur?, Türkiye’ye gelecek yabancı vize başvurusunu nereye yapar? Vize başvurusu kaç günde sonuçlandırılır, seyahat tarihinden kaç gün önce vize başvurusu yapılmalıdır? Vize hangi durumlarda iptal edilir? vd. 23 soruda merak edilen vize konusunda cevaplar.

20 Eylül 2014 Cumartesi 00:18
 SORU VE CEVAPLI TÜRKİYE'DE VİZE UYGULAMALARI

1. Türkiye’ye girebilmek için vize zorunlu mudur?
Vize muafiyeti hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türkiye’de doksan güne kadar kalacak yabancıların vatandaşı oldukları veya yasal olarak bulundukları ülkedeki konsolosluklardan amaçlarına uygun vize alarak gelmeleri gerekmektedir.

2. Vize ücretleri ne kadardır?
Vize ücretleri ile ilgili bilgiye Vize Harç Miktarları adresinden ulaşılabilir.

3. Türkiye’ye gelecek yabancı vize başvurusunu nereye yapar?
Vize başvuruları yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki  konsolosluğa yapılır.

4. Vize başvurusu kaç günde sonuçlandırılır, seyahat tarihinden kaç gün önce vize başvurusu yapılmalıdır?
Konsolosluklara yapılan başvurular doksan gün içinde sonuçlandırılır. E-vizeler başvuru yapıldıktan 24 saat sonra yabancının e-postasına gönderilir. (Konsolosluklara yapılan başvurularda) vize ita etme işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır.

5. Vize hangi durumlarda iptal edilir?
Vizeler;
a) Sahteciliğe konu olduğunun tespiti,
b) Üzerinde silinti, kazıntı veya tahrifat yapıldığının anlaşılması,
c) Vize sahibinin Türkiye’ye girişinin yasaklanması,
ç) Yabancının suç işleyebileceği yönünde kuvvetli şüphe bulunması,
d) Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin sahte olması veya geçerliliğinin sona ermesi,
e) Vize veya vize muafiyetinin amacı dışında kullanılması,
f) Vizenin verilmesine temel olan şartların veya belgelerin geçerli olmadığının anlaşılması, hâllerinde, vizeyi veren makamlar veya valiliklerce iptal edilir.

6. Türkiye’de vize veya vize muafiyetiyle bulunanlardan, vize veya vize muafiyet süreleri dolanların ülkeden ayrılmadan vizelerini uzatmaları mümkün mü?
Yabancılar, Türkiye’de doksan günden fazla kalabilmek için valiliklere durumlarına uygun bir ikamet izni başvurusu yapabilirler.

7. Özel meşruhatlı vizeyle gelen yabancılar ikamet izni almak zorunda mıdır?
Bu yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55 inci maddesinde düzenlenen çalışma izni muafiyeti kapsamında gelenler hariç olmak üzere, vize süreleri yeterli ise ayrıca ikamet izni almazlar.

8. Vizenin iptali ya da vize başvurusunun reddi halinde bu karara itiraz edilebilir mi?
Vize talebi reddedilen ya da Kanunun 16. maddesi uyarınca vizesi iptal edilen yabancılara, yapılan işlem tebliğ edilir. Vize başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür.

9. Erasmus programı çerçevesinde Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı öğrencilerden vize harcı alınıyor mu?
Yabancı öğrencilerin Erasmus programı çerçevesinde ülkemize girişlerinde vize harcı konusu karşılıklılık ilkesi çerçevesinde uygulanacaktır.

10. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun istisnai olarak vize yükümlülüğünden muafiyet tanıdığı durumlar nelerdir?
a) Mücbir sebeplerle girişler
Hava şartları, kaza ve taşıtlarda meydana gelebilecek teknik sorunlar gibi mücbir nedenlerle 
Türk hava ve deniz limanlarını kullanmak zorunda kalan taşıtlardaki yabancılara, Türkiye’ye girişte liman şehriyle sınırlı olmak üzere mücbir neden süresince, vize şartı aranmadan valiliklerce ülkeye girişlerine izin verilir ve Bakanlığa bildirilir. 
b) Deniz limanlarından turistik amaçlı vizesiz girişler Sadece deniz limanlarında geçerli olmak üzere, liman şehrini veya çevresindeki illeri turizm amaçlı gezmek amacıyla deniz taşıtlarıyla gelen yabancılara, yetmiş iki saati geçmemek üzere valiliklerce vizesiz giriş izni verilir. Kural olarak bu kişilerin pasaportları ülkeye girişlerinde alınmayacaktır. Ancak limandaki giriş ve çıkış kontrolünden sorumlu görevliler tarafından ülkemizde düzensiz göçe konu olabileceği değerlendirilenlerin, çıkışlarında verilmek üzere pasaportları alınacak ve kendilerine “Liman Şehri İzin Belgesi” düzenlenmektedir. Bu yabancılar sadece giriş yaptıkları limandan ayrılabilmektedir. Aksi halde yabancıdan transit vize harcı alınacaktır. Yetmiş iki saatlik süreyi geçirenlere ise giriş vizesi harcı tatbik edilmektedir.

11. “Yüz seksen günde doksan gün” uygulamasında amaç nedir?
Türkiye’de vize süresinden veya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak yabancıların ikamet izninin sağlanması, böylece vizenin veya vize muafiyetinin daha çok turistik ziyaretleri içine alacak şekilde yabancılara sağladığı avantajın amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancıların ülkemizde bu süreden daha fazla kalmalarını istemeleri durumunda, şartlarını taşıdıkları ikamet izni çeşitlerinden birine başvurmaları ve ikamet izni almaları esastır.

12. Vize ile kalışlarda “yüz seksen günde doksan gün” kuralının istisnaları nelerdir?
‘Yüz seksen günde doksan gün’ hükmünün uygulanması, vize uygulamasına tabi yabancılar için geçerli olduğundan, aşağıda belirtilen yabancılar bu uygulamanın kapsamı dışındadırlar:
a) Geçerli ikamet ya da çalışma izni bulunanlar
b) İzin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkanlar( mavi kart sahibi kişiler)
c) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden 
muaf tutulanlar (NATO kuvvet unsurları gibi)
ç) Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve 
bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri 
Bakanlığınca bildirilenler (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar)
d) Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla 
belirlenmiş olanlar (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar)
e) “Vatansız kişi kimlik belgesi” sahipleri 
f) “Uluslararası koruma başvuru kayıt belgesi” olanlar
g) “Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi” sahipleri
ğ) “Uluslararası koruma statüsü sahibi kimlik belgesi” sahipleri

13. “Yüz seksen günde doksan gün” uygulamasının ikamet izinleri başvurularının konsolosluklarca henüz tam anlamıyla alınamaması nedeniyle geçici bir süre ile esnetilmesi mümkün mü?
Türkiye’de 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancılardan sınır kapılarımıza gelmiş olanlardan ülkemize girişine mani başka bir husus yoksa giriş tarihinden itibaren ikamet izni almak üzere on gün (10) içinde yaşadıkları ildeki Yabancılar Şube Müdürlüklerine başvurmayı kabul ettiklerini beyan etmeleri kaydıyla girişine izin verilmektedir. Bu çerçevede kendisine verilen matbu formda belirtilen hususları kabul eden yabancılar için genel hükümler çerçevesinde giriş işlemlerine başlanmaktadır.

14. “Yüz seksen günde doksan gün” ülkede kalma süresini doldurmuş olan yabancılar ülkeye girişinden itibaren on gün (10) içerisinde ikamet izni başvurusunda bulunmamaları durumunda ne olacaktır? 
On gün içerisinde ikamet iznine müracaat etmeyenler, giriş tarihinden itibaren ikamet izni ihlali yapmış sayılacaklardır.

15. Vize, vize muafiyeti, çalışma izni veya ikamet izni süresini on günden fazla aşanlar hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır?
Vize, vize muafiyeti, çalışma izni veya ikamet izni süresini on günden fazla aşmış olmakla birlikte, hakkında sınır dışı etme kararı alınmadan çıkış yapmak üzere sınır kapılarına kendiliğinden gelen yabancılar hakkında giriş yasağı kararı alınmaktadır ancak bahse konu vize, vize muafiyet süresi, çalışma izni veya ikamet izni süresini ihlal etmiş olan yabancılar cezalı harç ödemektedir.

16. E-vize nedir?
E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedir. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmekte olup; başvuru sahipleri e-vizelerin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir. Detaylı bilgi için www.mfa.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.

17. Elektronik vize (e-vize) ile gelen ancak THY ile seyahat etmeyen yabancılar hakkında nasıl karar verilir?
Turizm sezonuyla (Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ayları) sınırlı olmak üzere, vize rejim tablosunda belirtilen 49 ülkenin vatandaşlarından e-vize ile gelen ancak THY ile seyahat etmemiş olanlara, Schengen veya OECD ülkelerinden birinin geçerli vizesine yahut ikamet iznine sahip olmaları kaydıyla vize umumi hükümleri ve ülkeye girişle ilgili genel kurallar çerçevesinde giriş izin verilmektedir. 

18. Sınır kapılarında verilen vizenin şartları nelerdir?
a) Talep edilen vize süresinden en az altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belge sahibi olmak, (Bu hüküm 01/01/2015 tarihinden itibaren uygulanacaktır.)
b) Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen ve Dünya Sağlık Örgütünün Sağlık Tüzüğünde tanımlanmış, salgın potansiyeli olan hastalıklardan birini taşımamak,
c) Türkiye’de kalacağı süreyi kapsayan geçerli sağlık sigortası sahibi olmak,
ç) Kalacağı sürede, yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olmak,
d) Türkiye’ye giriş, Türkiye’den geçiş veya Türkiye’de kalış amacını haklı nedenlere dayandırabilmek,
e) Vize ihlalinden veya önceki ikamet izninden doğan ya da diğer kanunlardan doğan borç ve cezalarını ödemeyenlere vize verilmez.

19. Sınır kapılarında verilen vize uygulaması (kaşe vize) 11 Nisan 2014 tarihinde sona mı erecek?
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca, 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle hudut kapılarımızda bandrol/kaşe vize uygulamasının sona ermesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, geçiş döneminde 2014 yılı turizm sezonu dâhil mevcut uygulamaya bir süre daha devam ettirilecektir.

20. “Liman Şehri İzin Belgesi” nedir ve kimlere verilir? Sadece deniz limanlarında geçerli olmak üzere, liman şehrini veya çevresindeki illeri turizm amaçlı gezmek için deniz taşıtlarıyla gelen ve yetmiş iki saati geçmemek üzere valiliklerce vizesiz giriş izni verilen yabancılardan, limandaki giriş ve çıkış kontrolünden sorumlu görevliler tarafından, ülkemizde düzensiz göçe konu olabileceği değerlendirilenlerin çıkışlarında verilmek üzere pasaportları alınarak “Liman Şehri İzin Belgesi” düzenlenmektedir.

21. Türkiye’ye giriş yasağı kararı kim tarafından alınır?
Türkiye’ye giriş yasağı kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya valilikler tarafından alınmaktadır.

22. Giriş yasağı süresi kaç yıldır?
Türkiye’ye giriş yasağının süresi en fazla beş yıldır. Ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması hâlinde bu süre Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından en fazla on yıl daha artırılabilir.

23. Hakkımda giriş yasağı kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Başvuru yapıldığında konsolosluklarımızda veya ülkeye giriş yapmak üzere sınır kapılarına gelmeleri durumunda kendilerine haklarında giriş yasağı kararı olup olmadığı tebliğ edilmektedir.

K:Göç İdaresi Genel Müdürlüğü


Kamudan Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KAMU PERSONELİ SINAV İLANLARI

YAZARLAR

ANKET